Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.01.2009 00:29 - ПЪРВИТЕ СТЪПКИ ОТ НОВОТО НАЧАЛО НА ОЦЕНИТЕЛСКАТА ДЕЙНОСТ В БЪЛГАРИЯ
Автор: borun Категория: Други   
Прочетен: 3617 Коментари: 5 Гласове:
0



В изпълнение на новоприетия и влязъл в сила на 15 декември 2008 година Закон за независимите оценители (ЗНО), през месец януари стартираха процедурите по реформата наложена от този закон. На 9 януари по направената Покана на министъра на икономиката и енергетиката, се проведе събрание за формиране на ИНИЦИАТИВЕН КОМИТЕТ.

Но какъвто закона, такова и началото на неговото изпълнение. Липсата на определена разяснителна дейност, в която да се поясни РОЛЯТА и ЗАДАЧИТЕ на инициативния комитет доведе до ХАОС.

Вместо привличането в този комитет на хора с компетентност в областта на разработка на организационни документи, като ПРОЕКТО УСТАВ и ПРОЕКТ ЗА КОДЕКС ЗА ПРОФЕСИОНАЛНА ЕТИКА НА НЕАВИСИМИТЕ ОЦЕНИТЕЛИ и организиране и провеждане на УЧРЕДИТЕЛНО СЪБРАНИЕ, на практика се записаха и се явиха около 300 лицензирани оценителя. Голяма част от тях се бяха записали в инициативния комитет НЕ че имат опит в горепосоченото, а защото или не са прочели както трябва Закона или че нямат вяра никому освен на себе си и трябва да проследяват всички предстоящи събития "изкъсо". (Не, че в цялата тази кампания по приемането на Закона и неговата реализация не личи съшита с бели конци амбиция за възвръщане на монополна  власт на определен кръг от хора върху този бранш и че наистина е редно такова поведение. Това е друга тема, която също е болезнена, защото тя разкрива механизма на политическата корупция в момента и късогледството на законодателна комисия, народно събрание и президентство. На нея ще посветим повече място и време в следващите публикации.) Да се върнем на събитието. 

Заедно с тези записали се около 300 кандидати за инициативен комитет в залата с претенции за участие са се появили и около 30 оценителя, които не са успели да "хванат влака", т.е. в обявения срок до 23 декември 2008 година, според поканата на министъра на икономиката и енергетиката не са подали необходимите документи до министерството.

Тук са налице нови два гафа. 

Първият е, че поради неизправен сървър в продължение на повече от 10 дни в Окръжният съд на град Пловдив, свидетелствата за съдимост (необходими като задължителен реквизит в процедурата за влизане в инициативен комитет и участие в Учредително събрание според ЗНО) на родените в Пловдив и поискали ги чрез окръжен съд София се бавеха над обявените срокове (до 7 дена). Аз не знам как се Администрира комуникационната дейност в Министерството на правосъдието, но в конкретния случай, когато се касае за нанасяне на "щети" на граждани поради пропуснати срокове, госпожата министърка на Министерството би следвала не само на думи пред медиите да поучава "Че всеки трябва да си подреди своя двор" а да вземе и да си подреди НЕЙНИЯ! 

 Възникналата административна бариера не бе отчетена и от Министерството на икономиката и енергетиката. Въпреки, че бе сезирано за създалата се пречка то не благоволи официално да удължи срока. (А може би тук има и намеса и на хора които имат интерес от това?!).

Вторият гаф е на екипа на Министъра на икономиката и енергетиката, който трябваше да прочете внимателно закона и да  установят следното:

1. Желаещите и отговарящи на изискванията на ЗНО оценители да участват в бъдещото Учредително събрание съгласно § 2 т. 3  трябва да подадат заявление до инициативния комитет. Самите участници в този инициативен комитет не би следвало да подават заявление сами до себе си, следователно те придобиват право за участие директно. Тогава обаче изискваните от Закона документи – заявление, копие на лиценз заверено с подписа на притежателя, свидетелство за съдимост и декларации – декларация че ще спазват устава, Кодекса за професионална етика на независимите оценители и стандартите съгласно изискванията на закона, декларации от дружествата на оценителите (ако има такива) че са регистрирани по Търговския закон и не са обявени в несъстоятелност или не са в ликвидация трябваше да бъдат ВАЛИДНИ ЗА ТЯХ ПРИ ОБРАЗУВАНЕТО НА ИНИЦИАТИВЕН КОМИТЕТ. На практика обаче в Поканата бе написано – да се подадат заявление в свободен текст, копие от лиценз заверен с подписа на оценителя и свидетелство за съдимост. Т.е. без посочените в закона ДЕКЛАРАЦИИ!

 

2. В Преходните и Заключителни разпоредби на Закона (ЗНО) в §1 т.1 е посочено, че ”........ Министърът на икономиката и енергетиката, подпомаган от инициативния комитет, организира провеждането на учредително събрание на Камарата на независимите оценители...... “.  Щом закона изисква това, възникват няколко въпроса:

- къде е временното работно място на инициативния комитет ? Защо не са предоставени временни телефони и работно място в канцеларии на Министерството или наети от тях помещения?

- защо събранието на инициативния комитет е приело всички съобщения да бъдат на сайта на АБО (асоциацията на бизнес оценителите)?!;

- защо на събранието е гласувано събирането на предварителни суми за участие в Учредителното събрание, под предлог, че това са пари за наемане на голяма зала в НДК!?

 

Така, хаоса е създаден! Да видим как ще продължи!

 

 

Какво следва, като процедури?

 

Прието е от инициативният комитет събранието да е на 14 март 2009 г. т.е. 2 дена преди крайния срок разпореден в Закона (ЗНО) - §1 т. 1 три месеца от влизането в сила на закона.  (14 март е обявен за работен ден – отработва се 2 ри март)!

 

Не по-късно от един месеци преди датата на провеждането на събранието т.е. не по-късно от 14 февруари 2009 г. тази дата трябва да бъде публикувана от министъра на икономиката и енергетиката в два национални всекидневника.(§1 т. 2 от Преходните и Заключителни разпоредби на ЗНО). 

 

Не по-късно от 19 февруари 2009  (четвъртък) т.е. 14 работни дни преди датата на провеждането на учредителното събрание (съгласно §2 т. 3 всички лицензирани оценители (т.е. притежаващи лиценз по реда на Наредбата за анализите на правното състояние и приватизационните оценки и за условията и реда за лицензирани оценители (обн. ДВ, бр. 57 от 2002 г. ; изм., б. 115 от 2004 г. и бр. 54 от 2006 годи) по просто казано притежаващи лиценз от Агенцията за приватизация трябва да подадат необходимите документи до инициативния комитет. Тези документи са :

-         заявление по образец утвърден от инициативния комитет, публикуван ... (незнайно къде);

-         копие от лиценза / лицензите, заверено с подпис на притежателя с текст “Вярно с оригинала”;

-         свидетелство за съдимост, извадено за конкретното предназначение – участие в учредителното събрание на Камарата на независимите оценители;

-         декларация по образец утвърден от инициативния комитет, публикуван... (незнайно къде) че ще спазват устава, Кодекса за професионална етика на независимите оценители и стандартите съгласно изискванията на закона;

-         декларация по образец утвърден от инициативния комитет, публикуван .... (незнайно къде), от дружествата притежаващи лицензи за оценки, че са регистрирани по Търговския закон и не са обявени в несъстоятелност или не са в ликвидация. Тук има още един съществен момент, който не е посочен в Закона (ЗНО) но се  изисква от Закона за юридическите лица с нестопанска цел, към документите на юридическите лица т.е. дружествата и би следвало да се изисква от инициативния комитет – това е протокол от ръководния орган на дружеството имащо  с Решение, че то ще участва в учредяването на Камарата на независимите оценители.

 

Не по-късно то 7 март 2009 г. т.е. 7 дни преди датата на събранието (съгласно §3 от Преходни и Заключителни разпоредби на Закона (ЗНО)) на интернет страницата на Министерството на икономиката и енергетиката  трябва да бъдат публично огласени Проекто Устава на Камарата на независимите оценители и Проектът на Кодекс за професионална етика.


Сега на ход е избраният инициативен комитет! Не се знае дали обаче е спазена първа точка от обявения в поканата на министъра на икономиката и енергетиката дневен ред – да се избере инициативен комитет и дали това е протоколирано!? Съмнението идва от това, че следа като Закона (ЗНО) е вменил на министъра да направи покана и да обяви в нея дневен ред, избрания водещ предлага дневен ред и неговото гласуване !? И ако евентуално е спазена 1 точка, означавали че 300-та присъствали са инициативния комитет или само тези които са в избраните комисии !? Това за сега не се знае!!




Гласувай:
0




1. анонимен - Пакет для создания коллажей 2009
21.03.2012 22:23
http://dflup.narod2.ru Набор удобных и функциональных программ для создания коллажей и фотомонтажа. Вы сможете создавать эффектные композиции из десятков фотографий как с помощью готовых шаблонов, так и полностью самостоятельно.
цитирай
2. анонимен - купить свадебное платье со шлейфом
18.10.2012 06:14
Привет Всем!У меня есть новость магазину он-лайн Тогда читайте новость - <a href=http://rezzeptik.bzs.su/user/FraubybachacY/>купить детскую юбку </a> куртки осенние <a href=http://babeblog.ru/user/feasuaxia/>платья 2013 фото </a> интернет магазин одежды benetton <a href=http://omapostulez.narod2.ru/>маленькое черное платье фото </a> кеды для мальчиков ... Удачи Всем!
.:::.
<a href=http://now-kamagra-100mg.blog.hr/>Kamagra tablets usa </a> - Cheap Online Generic Kamagra Online pharmacy : Kamagra discounted pricing : <a href=http://get-kamagra.blog.hr/>Kamagra Oral Jelly suppliers online sildenafil </a> - Online pharmacy Kamagra delivered overnight
цитирай
3. анонимен - женские брендовые сумки интернет магазин
20.10.2012 22:57
Привет Всем!Хотите купить одежду не выходя из дому? Тогда читайте новость - <a href=http://segos.net/user/Knomychocloma/>gusti детская одежда интернет магазин </a> комплекты нижнего белья <a href=http://forum.pterodactylus.net/member.php?action=profile&uid=110818>интернет магазин сумки одежда </a> купить вельветовые джинсы <a href=http://omoir.ru/user/Jeavacemjaf/>распродажа детских вещей </a> кофты ... Хороших Вам покупок!
.:::.
<a href=http://kamagra-uk.blog.hr/>online consultation Kamagra overnight no script </a> - order prescription Kamagra delivered c.o.d. Fedex : Buy Kamagra online best price : <a href=http://cheap-kamagra-online.blog.hr/>Kamagra by ajunta pharma </a> - Kamagra 100mg sildenafil citrate soft
цитирай
4. анонимен - куртки мужские
22.10.2012 12:28
Здраствуйте!Оформить заказ выгодный для Вас! Тогда читайте новость - <a href=http://sentav.ru/user/chaibbola/>колготки женские </a> надела платье белое <a href=http://domdva.allgi.ru/user/neisditLone/>интернет магазин мужской одежды недорого </a> интернет магазин одежды таобао <a href=http://www.myiphonethemes.com/user/Clelesicmoids/>распродажа зимней одежды </a> викинги купить обувь ... Хороших Вам покупок!
-====-
<a href=http://kamagra-uk.blog.hr/>vergelijking cialis Kamagra </a> - Kamagra england law legal :.working of Kamagra Jelly .:<a href=http://kamagra-now.blog.hr/>online Kamagra </a> - Cheap Kamagra fastest
цитирай
5. анонимен - полимерная бижутерия
02.11.2012 03:24
Привет Всем!Хотите купить одежду не выходя из дому? Тогда читайте новость - <a href=http://tvm-marketing.com.ua/user/swadathyhiete/>майка поло купить </a> кофты женские <a href=http://www.lamoda.kiev.ua/#бижутерия-натуральные-камни-оптом»>бижутерия натуральные камни оптом</a> распродажа бюстгальтеров <a href=http://new7.xost.me/user/Inhamnsmics/>платье в греческом стиле выкройка </a> тапочки купить ... Хороших Вам покупок!
.:::.
Discount for Christmas <a href=http://discounted-kamagra.blog.hr/>Cheap Kamagra Oral Jelly Generic viagra online </a> - Kamagra Oral Jelly suppliers canada stockholm hotell : Kamagra verschil viagra : Discount for re 5 7 % <a href=http://kamagra-oral-jelly.blog.hr/>Kamagra stoke on trent </a> - Generic Kamagra Online prescription
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: borun
Категория: Други
Прочетен: 14664
Постинги: 1
Коментари: 5
Гласове: 0
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031